Danser, pedagog og koreograf Randi Frønsdal (født 5. august 1935) var blant de første i landet som underviste i jazzdans. Hun hadde sin grunnutdannelse i klassisk ballett, men tok videre studier i moderne- og jazzdans i Paris, London og New York, hvor hun blant annet trente hos Martha Graham og Alvin Ailey. Fra 1955 til 1966 danset hun i 38 forskjellige teateroppsetninger, som operetter, musikaler og revyer i Skandinavia og New York. I New York danset hun blant annet i Nat King Cole sitt show. Hun beskriver selv sin profesjonelle karriere som en pendler mellom showbiz i New York og klassisk ballett på Stora Teatern i Gøteborg. Frønsdal har spilt en viktig rolle for anerkjennelsen og utviklingen av jazzdansen i Norge og har undervist flere markante dansekunstnere, som Marianne Skovli, Merete Lingjærde, Runar Borge, Lise Eger og Gro Mette Garmo.

Mind the Gap (MTG) er en visningsscene for danseprosjekter i prosess og arrangeres på Scenehuset i Oslo. MTG er åpent for alle profesjonelle dansekunstnere, og representerer frilansmiljøet og det som skjer utenfor de etablerte institusjonene. I år vil Mind the Gap avvikles i perioden 28. nov-6. des, mer informasjon om hvordan kommer etterhvert. Søknadsportalen åpner 1. september.

Les mer

 

Grete Brunvoll (f. 27. juli 1930) var en av ni faste dansere som medvirket i Den Norske Operas første forestilling i 1958. 62 år senere er hun fortsatt aktiv som danser og trener daglig alt fra klassisk ballett til hiphop. Når koronarestriksjonene har gjort det umulig, har hun blant annet trent motbakkeløp, så hun gir seg ikke! I 2010 ble hun oppført som «Verdens eldste utøvende ballerina» i Guinness rekordbok. Gratulerer så masse med dagen Grete – du er et bevis på at alder ikke er noen hindring!

Keðja er en plattform for dansefeltet i de nordiske og baltiske landene. Keðja STRETCH arrangeres digitalt 20.- 21. august med streaming og webinar, og registreringen er nå åpen.

De siste ukene har vi hatt en høyst betimelig og relevant samfunnsdebatt om rasisme og diskriminering, som på ingen måte er en ny problemstilling. Danseinformasjonen støtter kampen mot rasisme, som også må tas her hjemme i Norge. Kulturfeltet – deriblant dansefeltet, inkludert oss selv – har fortsatt en lang vei å gå, blant annet når det gjelder representasjon i for eksempel styrer og komiteer.

Turid Arntsen gikk bort torsdag 28.mai, 94 år gammel. Hun var en ener blant de mange danse- og ballettpedagogene, de som legger ned en en stor innsats for barn og unge i hele landet.

Med de nye retningslinjene, hvor det er mulig å samle 50 mennesker til offentlige arrangementer, er det flere scener, teatre og institusjoner i dansekunstfeltet som har funnet kreative løsninger og så smått begynt å åpne dørene for publikum og kunstnere igjen.

Unormale tider fører til annerledes dansefestivaler. Årets dansefestivaler har måttet snu seg rundt og tenke ekstra kreativt i år. Flere er utsatt, arrangeres digitalt eller har endret format. Eksempelvis blir det drive-in-festival, vandreforestilling og stedsspesifikke forestillinger. For å få oversikt har vi har samlet informasjon om de ulike festivalene.

Pedagog, danser, koreograf og sanger Ann-Karin Bodøgaard (f. 29. mai 1945) har vært en viktig pådriver for dansen i Bodø og Nord-Norge. Hun startet Bodøs første kveldsskole i dans, Ann-Karins Ballettinstitutt, og Bodø Ballettgruppe/Nordnorsk Ballettgruppe. Senere gjorde hun en pionerinnsats gjennom å etablere pedagogutdanning på høyskolenivå i landsdelen.

Norsk kulturforum og Drammen kommune har gått sammen for å lage Norges første nasjonale arena for kulturpolitikk, Kulturytring Drammen, og nå inviterer de hele kulturlivet til å skape denne arenaen. De ønsker nå kandidater til Kulturpolitisk råd med stor bredde i kompetanse fra kunst- og kulturfeltet – fra et mangfold av ståsteder. De ønsker kunstnere, kulturarbeider, kulturutviklere, kulturrarrangører mm til å sitte i rådet. Meld inn ditt/dine forslag til kandidater innen 12. juni.

Fra uke 22 starter vi en forsiktig gjenåpning av Danseinformasjonen. Vi ønsker å gi tilgang til bøkene i biblioteket, men foreløpig tar vi ikke imot besøk på kontoret av smittevernhensyn. Hente- og leveringstider for bøker vil være tirsdag-torsdag kl. 1000-1400. Se under for nye rutiner. Nøkler til Scenehuset leveres i postkassen og hentes etter avtale med Sindre Jacobsen. Flere ansatte har fortsatt hjemmekontor, men vi arbeider som normalt så det er bare å ta kontakt på epost eller telefon.

Gratulerer til danseren, koreografen, administratoren, igangsetteren og forfatteren Liv Bjørgum, som fyller 75 år i dag, den 6. mai. Bjørgums lange erfaring og betydning for dansefeltet er omfattende. Jubilanten var sentral i den Bergen-baserte frigruppen Fri Ballett fra 1974 til 1979 og leder i Frostad Dansekompani/Dansekompaniet Kantarellen fra 1979 til 1986, samt daglig leder for Collage Dansekompani i 1 1/2 år.

Fra 1. mai vil Scenehuset være åpent igjen for leie forutsatt at vi følger de restriksjonene som myndighetene har pålagt oss. Det betyr i hovedsak at det kun kan være MAX fem personer i lokalet og det MÅ holdes to meters avstand (unntatt folk i samme husholdning). Danseinformasjonen har utformet et sett midlertidige regler for bruk av lokalet som tar utgangspunkt i restriksjonene nedsatt av myndighetene. Ta kontakt med Sindre Jacobsen hvis du er interessert i å leie. sindre@danseinfo.no